Info coronamaatregelen op school en internaat

Leerlingen die ZIEK zijn of een POSITIEVE coronatest hebben afgenomen, mogen NIET naar school.

Is jouw kind verkouden, heeft het koorts, kan het moeilijk ademen, moet het vaak hoesten of kan het niet zo goed meer ruiken en proeven? Vul deze vragenlijst in om in te schatten of een test voor corona zinvol is. Als dat nodig is, krijg je een code om een coronatest te laten doen in een testcentrum of een apotheker (gratis test). Houd je kind thuis tot je het resultaat van de test krijgt. Bij ernstige klachten, bel de huisarts!
Je deed een zelftest en die is positief: je blijft thuis en vraagt een code aan via het nummer 02 214 19 19. Na een PCR-test of een test bij een huisarts of apotheker weet je of het een besmetting met corona is of niet. Blijf thuis tot je het resultaat van die test kent.
In de school, de opvang en de crèche blijft men alle maatregelen volgen om het coronavirus minder kans te geven: lokalen ventileren, werken in groepen, mondmaskers dragen vanaf het eerste leerjaar … De minister van Onderwijs vraagt ook om thuis regelmatig een zelftest te doen. Door samen voorzichtig te blijven, krijgt het virus minder kans!
De school houdt de ouders op de hoogte van het aantal besmettingen. Het CLB doet geen contact tracing meer, maar blijft beschikbaar voor vragen en om de school te ondersteunen. Als er heel veel besmettingen zijn, is het soms nodig om terug meer maatregelen te nemen. De school houdt de ouders op de hoogte.

Contacten binnen een gezin, een internaat, overnachtingen bij een meerdaagse schooluitstap

Dit zijn nauwere contacten dan gewoon naar school gaan. Iedereen die samenleeft zoals in een gezin, heeft een hoog risico om besmet te worden als er iemand corona heeft binnen het gezin, het internaat …

Bij een besmetting binnen het gezin gelden volgende regels:

Leerlingen van het basisonderwijs mogen WEL naar school en de opvang, maar gaan voor alle andere activiteiten voor 10 dagen in quarantaine. Hobby’s en andere activiteiten mogen NIET.

Leerlingen van het secundair onderwijs en volwassenen volgen de regels van de brede maatschappij:

Corona gehad in de voorbije 150 dagen? Je moet niet in quarantaine. Wie ziek is laat zich testen.

Volledig gevaccineerd? Je moet niet in quarantaine. Wie ziek wordt laat zich testen. (voor < 18 jaar minstens 2 weken na de laatste prik van het basisschema / voor +18 booster gehad of niet langer dan 5 maanden geleden laatste prik van basisschema gehad)

Niet of onvolledig gevaccineerd? Je moet WEL in quarantaine en mag ook NIET naar school gaan.

WANNEER NEEMT U CONTACT OP HET CALLCENTER EN NIET MET SCHOOL OF CLB?

  • Het Vlaamse callcenter : 02 214 19 19
  • Je kan hen zelf bellen van 09:00 tot 20:00 (weekend en feestdagen van 10u tot 17u30) tegen standaardtarief.
  • Wanneer er een probleem is met de testcode
  • Wanneer er een probleem is met het quarantainecertificaat
  • Bij vragen over de quarantaineduur
  • Wanneer men als besmet persoon bijkomende informatie wenst mee te delen.

WANNEER GAAT EEN SCHOOL GEDEELTELIJK OF VOLLEDIG DICHT?

De burgemeester zal i.s.m. de medische expert van de Eerste Lijns Zone, het Agentschap Zorg en Gezondheid en het CLB beslissen of bij een clusterbesmetting met wijdverspreide circulatie bijkomende maatregelen nodig zijn zoals uitgebreide testen en/of schoolsluiting.

Bij overmacht, wanneer teveel leerkrachten ziek of in quarantaine moeten, kan het schoolbestuur beslissen dat de school volledig of gedeeltelijk sluit wegens pedagogische overmacht.
Niet alle kinderen zijn op dat moment ook een hoog risico contact.
Ze kunnen niet naar school omdat er geen leerkrachten zijn.

HOE KAN U ANTWOORDEN VINDEN ZONDER LANGE WACHTTIJDEN?

  • De officiële informatie lijnen van de federale overheid bevat de meest recente informatie i.v.m. o.a. reizen en terugkeer uit het buitenland zie https://www.info-coronavirus.be/nl/.